Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Seminarium magisterskie: Bezpieczeństwo żywności [WF-OB-SMBZ] Semestr letni 2019/20
Seminarium, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Seminarium magisterskie: Bezpieczeństwo żywności [WF-OB-SMBZ]
Zajęcia: Semestr letni 2019/20 [2019/20_L] (zakończony)
Seminarium [SEM], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień).
każdy wtorek, 11:30 - 13:00
sala e-learning
e-learning jaki jest adres?
Terminy najbliższych spotkań: Daty odbywania się zajęć grupy. Prezentują informacje na podstawie zdefiniowanych w USOS terminów oraz spotkań.
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem.
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Data i miejsceProwadzący
Liczba osób w grupie: 4
Limit miejsc: 2
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Prowadzący: Katarzyna Góralczyk
Literatura:

1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016

2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992

3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa

4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007

5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013

6. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017

7. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018

8. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013

9. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu

10. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl

11. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl

Zakres tematów:

Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu:

1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych.

2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego.

3. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności.

4. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych).

5. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności.

6. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka.

7. Co to jest dieta?

Metody dydaktyczne i sposoby weryfikacji efektów kształcenia:

Seminarium prowadzone na zasadzie warsztatów. Aktywność na zajęciach będzie podstawą do oceny efektów kształcenia.

Metody i kryteria oceniania:

Aktywność i zaangażowanie na zajęciach.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)