Seminarium magisterskie: Bezpieczeństwo żywności [WF-OB-SMBZ]
Semestr letni 2019/20
Seminarium,
grupa nr 1
Przedmiot: | Seminarium magisterskie: Bezpieczeństwo żywności [WF-OB-SMBZ] | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Zajęcia: |
Semestr letni 2019/20 [2019/20_L]
(zakończony)
Seminarium [SEM], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Termin i miejsce:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
Liczba osób w grupie: | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Limit miejsc: | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Prowadzący: | Katarzyna Góralczyk | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 6. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 7. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 8. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 9. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 10. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 11. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Zakres tematów: |
Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 4. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 5. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 6. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 7. Co to jest dieta? |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Metody dydaktyczne i sposoby weryfikacji efektów kształcenia: |
Seminarium prowadzone na zasadzie warsztatów. Aktywność na zajęciach będzie podstawą do oceny efektów kształcenia. |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
Aktywność i zaangażowanie na zajęciach. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.