Kultura kulinarna Półwyspu Apenińskiego [WH-FW-SP-I-3-KultKul]
Semestr letni 2020/21
Konwersatorium,
grupa nr 1
Przedmiot: | Kultura kulinarna Półwyspu Apenińskiego [WH-FW-SP-I-3-KultKul] | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Zajęcia: |
Semestr letni 2020/21 [2020/21_L]
(zakończony)
Konwersatorium [KON], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Termin i miejsce:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
Liczba osób w grupie: | 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Limit miejsc: | 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Prowadzący: | Leonardo Masi | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
Enciclopedia della Cucina, a cura di A. Bay, Garzanti, 2010. (wybrane hasła) P. Diadori, Buono buonissimo!, Mondadori, Milano 2015. M. Montanari, Il cibo come cultura, Laterza, Bari 2004. M. Montanari, L’identità italiana in cucina, Laterza, Bari 2010. T. Capponi-Borawska, Smak kwiatu pomaranczy, Czarne, Wołowiec 2018. A. Boscolo-L. Masi, Kuchnia Dantego, Nisza, Warszawa 2016. |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Zakres tematów: |
1. Wstęp. Włoskie symbole kulinarne. „Fałsz” w kuchni. 2. Kuchnia narodowa – kuchnia regionalna – kuchnia miejska 3. Bolonia i Ragù. Produkty Emilii-Romagny 4. Florencja i Toskania. Ribollita, Lampredotto. 5. Rzym. Gricia, amatriciana, Carbonara. Trattoria. 6. Neapol. Pizza 7. Makarony. 8. Ryż i risotto 9. Rytm posiłków - czas włoski 10. Śniadanie po włosku. Kawy. 11. Mięsa i wędliny 11. Oliwa z oliwek 12. Sery 13. Wino 14. IPG, DOP, DOC... itd 15. Podsumowanie, zaliczenie |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Metody dydaktyczne i sposoby weryfikacji efektów kształcenia: |
WARUNKI ZALICZENIA PRZEDMIOTU: W trakcie semestru student musi aktywnie uczestniczyć w zajęciach na platformie MS Teams, oraz wykonać indywidualnie zadania podawane na platformie Moodle. Na koniec semestru będzie prowadzona rozmowa ustna. Zaliczenie na ocenę. Na ocenę zaliczającą przedmiot składają się: aktywność i obecność na zajęciach (20%); terminowość wykonania prac indywidualnych na platformie moodle (20%); ocena prac indywidualnych na platformie moodle (30%); ocena po rozmowie zaliczeniowej (30%) METODY DYDAKTYCZNE: Wykład konwersatoryjny SPOSOBY WERYFIKACJI EFEKTÓW KSZTAŁCENIA: F1_W17, F1_U08, F1_K05 będą weryfikowane poprzez prac indywidualnych oraz podczas rozmowy zaliczeniowej. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.