Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Jakość i bezpieczeństwo żywności [WF-OB-JAKZ] Semestr zimowy 2021/22
Wykład, grupa nr 1

powiększ
plan zajęć przedmiotu
zaznaczono (na zielono) terminy
aktualnie wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Jakość i bezpieczeństwo żywności [WF-OB-JAKZ]
Zajęcia: Semestr zimowy 2021/22 [2021/22_Z] (zakończony)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień).
każda środa, 15:00 - 16:30
sala 405
Kampus Wóycickiego Bud. 23 jaki jest adres?
Terminy najbliższych spotkań: Daty odbywania się zajęć grupy. Prezentują informacje na podstawie zdefiniowanych w USOS terminów oraz spotkań.
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem.
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Liczba osób w grupie: 6
Limit miejsc: 15
Zaliczenie: Egzaminacyjny
Prowadzący: Katarzyna Góralczyk
Strona domowa grupy: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_YTEyNjZkYWUtYTdkZS00ZmJiLWI2OGMtODlhMTExYTczZDc4%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2212578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3%22%2c%22Oid%22%3a%22f46b807a-56ac-4503-851f-7d2388dc4c38%22%7d
Literatura:

1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016

2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992

3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa

4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007

5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013

6. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020

7. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu

8. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl

9. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl

Zakres tematów:

Wykłady obejmujące następujące zagadnienia:

1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności.

2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi.

3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym .

6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod.

11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka.

12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności?

13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej.

14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety.

15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności.

16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów.

Metody dydaktyczne i sposoby weryfikacji efektów kształcenia:

Wykład z możliwością zadawania pytać i inicjowania dyskusji na poruszane tematy.

EW - opracowanie pisemne zadanego obszaru tematycznego

EUK - udział w dyskusji

Metody i kryteria oceniania:

Weryfikacja efektów kształcenia to egzamin pisemny oraz cząstkowe opracowania pisemne po zakończeniu danego obszaru tematycznego.

Egzamin testowy z możliwością pytań otwartych.

Zaliczenie 51 - 60% w zależności od frekwencji, każdy następny przedział 10% to coraz lepsza ocena.

Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach.

Dopuszczalna jest jedynie absencja na 2-ch zajęciach.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 6.8.0.0-5 (2022-09-30)