Seminarium magisterskie: Bezpieczeństwo żywności [WF-OB-SMBZ]
Semestr letni 2022/23
Seminarium,
grupa nr 1
Przedmiot: | Seminarium magisterskie: Bezpieczeństwo żywności [WF-OB-SMBZ] | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Zajęcia: |
Semestr letni 2022/23 [2022/23_L]
(zakończony)
Seminarium [SEM], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Termin i miejsce:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
Liczba osób w grupie: | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Limit miejsc: | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Prowadzący: | Katarzyna Góralczyk | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Zakres tematów: |
Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Metody dydaktyczne i sposoby weryfikacji efektów kształcenia: |
Seminarium prowadzone zdalnie. |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza (EW1): Student zna wybrane metody z obszaru bezpieczeństwa żywności, zna metodologie pisania pracy naukowej. EW2: Student potrafi samodzielnie przygotować pracę naukową. Umiejętności (EU3): Student posługuje się terminologią związaną z bezpieczeństwem i jakością żywności, posiada umiejętność prezentacji ustnej swoich osiągnięć, sprawnie posługuje się metodologią przygotowania i pisania pracy naukowej. EU3: Student potrafi samodzielnie przygotować projekt pracy badawczej. Kompetencje (EK5): Student dostrzega słabe i mocne strony prezentowanej pracy, dba o rzetelność prezentowanych wyników, rozumie potrzebę rozwijania i poszerzania swojej wiedzy. EK6: Student ma kompetencje do oceny projektu badawczego. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.