Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Kuchnia włoska: historia i kultura [WH-F-FW-M-I-3-KWlos] Semestr zimowy 2022/23
Wykład, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Kuchnia włoska: historia i kultura [WH-F-FW-M-I-3-KWlos]
Zajęcia: Semestr zimowy 2022/23 [2022/23_Z] (zakończony)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień).
każda środa, 11:30 - 13:00
sala e-learning
e-learning jaki jest adres?
Terminy najbliższych spotkań: Daty odbywania się zajęć grupy. Prezentują informacje na podstawie zdefiniowanych w USOS terminów oraz spotkań.
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem.
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Data i miejsceProwadzący
Liczba osób w grupie: 23
Limit miejsc: 30
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Prowadzący: Onofrio Bellifemine, Leonardo Masi
Strona domowa grupy: https://e.uksw.edu.pl/course/view.php?id=15844
Literatura:

Wybrane fragmenty następujących pozycji

J. Dickie, Con gusto; Laterza, Bari, 2007

E. Scarpellini, A tavola! Gli italiani in sette pranzi, Laterza, Bari-Roma, 2012

M.Montanari, A. Cappati, La cucina italiana: storia di una cultura

M. Montanari, Il cibo come cultura, Laterza, Bari-Roma, 2007

M. Montanari, Il formaggio con le pere: la storia in un proverbio, Laterza 2008

M. Montanari, L'identità italiana in cucina, Laterza 2010

Enciclopedia della Cucina, a cura di A. Bay, Garzanti, 2010. (wybrane hasła)

P. Diadori, Buono buonissimo!, Mondadori, Milano 2015.

T. Capponi-Borawska, Smak kwiatu pomaranczy, Czarne, Wołowiec 2018.

A. Boscolo-L. Masi, Kuchnia Dantego, Nisza, Warszawa 2016.

Zakres tematów:

1. Una cucina cittadina

2. Spaghetti all'araba: l'origine della pasta

3. A tavola con le spezie

4. La pizza napoletana: un amore difficile

5. La rivoluzione di Artusi

6. Spaghetti with meatballs: la cucina degli emigranti

7. Futurismo e cucina

8. I luoghi del cibo: la casa, il bar, la trattoria, il ristorante. Il ritmo dei pasti.

9. Riso e risotto

10. Colazione all'italiana. Il caffè

11. Carni e salumi

12. Formaggi

12. Olio d'oliva

13. Vino

14. Certificazioni IPG, DOP, DOC...

15. Podsumowanie, zaliczenie

Metody dydaktyczne i sposoby weryfikacji efektów kształcenia:

MS Teams, Moodle. Są przewidziane weryfikacje w trakcie trwania kursu oraz egzamin końcowy.

W trakcie semestru student musi aktywnie uczestniczyć w zajęciach na platformie MS Teams, oraz wykonać indywidualnie zadania podawane na platformie Moodle. Na koniec pierwszej części zajęć (grudzień 2021) i na koniec semestru będzie prowadzona rozmowa ustna.

F1_W17, F1_U08, F1_K05 będą weryfikowane poprzez prac indywidualnych oraz podczas rozmowy zaliczeniowej.

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę zaliczającą przedmiot składają się:

aktywność i obecność na zajęciach (10%);

terminowość wykonania prac indywidualnych na platformie moodle (10%);

ocena prac indywidualnych na platformie moodle (30%);

ocena po rozmowach zaliczeniowych (50%)

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-1 (2024-05-13)