Innowacje i innowacyjność w organizacji [WSE-ZP-IiI]
Semestr letni 2024/25
Konwersatorium,
grupa nr 1
Przedmiot: | Innowacje i innowacyjność w organizacji [WSE-ZP-IiI] | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Zajęcia: |
Semestr letni 2024/25 [2024/25_L]
(w trakcie)
Konwersatorium [KON], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Termin i miejsce:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Część spotkań jest ukryta - pokaż terminy wszystkich spotkań.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
Liczba osób w grupie: | 21 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Limit miejsc: | 21 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Prowadzący: | Bartosz Stachowiak | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
1. Oslo Manual 2018- Zalecenia dotyczące pozyskiwania, prezentowania i wykorzystywania danych z zakresu innowacji, Wydanie 4, OECD/Eurostat; Przekład na język polski: © Główny Urząd Statystyczny, Polska, 2020 podrecznik_oslo_2018 dostępny w wersji elektronicznej na stronie stat.gov.pl 2. Mikroekonomia gospodarki rynkowej. Ujęcie instytucjonalne; Stachowiak Z, Stachowiak B, Wydawnictwo UKSW, 2023 3. Zarządzanie Innowacjami, Knosal R., Boratyńska-Sala A., Jurczyk-Bunkowska M., Moczała A. PWE, Warszawa 2014 4. The Theory o f Economic Development, Schumpeter J. A., New York, Oxford University Press., 1961/1912 5. Business Cycles, Schumpeter J. A., McGraw Hill, New York, London, 1939 6. Enhancing EU policy through complexity metrics a new lens for research and innovation, Benoit F, Diodato D., Di Girolamo V, Ravet J., European Commission, Directorate-General for Research and Innovation, Bruksela 2025 |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Zakres tematów: |
1. Innowacja i innowacyjność - istota, geneza i charakterystyka [2h] 2. Znaczenie i rola innowacji i innowacyjności w gospodarce XXI wieku [2h] 3. Identyfikacja innowacji zgodnie z klasyfikacja Oslo Manual [2h] 4. Innowacje produktowe wg Oslo Manual [2h] 5 Identyfikacja potrzeb i rozwój innowacji produktowych [2h] 6. Etapy związana z przygotowaniem i wdrożeniem innowacji produktowych w organizacji [2h] 7. Innowacje procesowa wg Oslo Manual [2h] 8. Identyfikacja potrzeb i rozwój innowacji procesowych w organizacji [2h] 9. Etapy związana z przygotowaniem i wdrożeniem innowacji procesowych w organizacji [2h] 10. Bariery i ograniczenia związane z wprowadzaniem innowacji procesowych [2h] 11. Innowacje marketingowe wg Oslo Manual [2h] 12. Identyfikacja potrzeb stosowania innowacji marketingowych w organizacji [2h] 13. Innowacje organizacyjne ich identyfikacja i wprowadzenie w organizacji [2h] 14. Określanie technicznej gotowości rozwoju produktu - TRL. Identyfikacja i możliwość wykorzystania w praktyce gospodarczej [2h] 15. Bariery i ograniczenia związane z wprowadzaniem innowacji w organizacji.[2h] |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Metody dydaktyczne i sposoby weryfikacji efektów kształcenia: |
A. Obecność na zajęciach - dopuszczalne max. 2 nieobecności. Każda następna nieobecność wymaga przygotowania pisemnych prac zleconych przez prowadzącego zajęcia. Brak prac pisemnych związanych z nieobecnością na zajęciach skutkuje brakiem dopuszczenia do zaliczenia / egzaminu końcowego. B. Uzyskania zaliczenia w formie pracy pisemnej - test sprawdzający[EW1 i EW2] 30 godzin udział w zajęciach 30 godzin przygotowanie materiału do zaplanowanych zajęć 30 godzin studia nad materiałem źródłowym 30 godz. = 1 ECTS |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
Kryteria oceny: 1. na ocenę 2 (ndst): student nie umie podstawowych pojęć z zakresu innowacji i innowacyjności w przedsiębiorstwie [mniej niż 50% z wiedzy koniecznej do zaliczenia przedmiotu] 2. na ocenę 3 (dst): student zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu innowacji i innowacyjności w przedsiębiorstwie [od 50%do 60% wiedzy koniecznej do zaliczenia przedmiotu - ocena dostateczna - 3.0; od 60% do 70% wiedzy koniecznej do zaliczenia przedmiotu ocena dostateczny plus - 3,5]] 3. na ocenę 4 (db.): student zna, rozumie i potrafi zastosować pojęcia związane z identyfikacją i rozwojem innowacji w organizacji oraz zna i rozumie stopnie gotowości technologicznej TRL [ od 70%do 80% wiedzy koniecznej do zaliczenia przedmiotu - ocena dobra - 4.0; od 81% do 90% wiedzy koniecznej do zaliczenia przedmiotu ocena dobry plus - 4,5] 4. na ocenę 5 (bdb.): student potrafi efektywnie prezentować, analizować oraz, dyskutować na temat kwestii związanych z rozwojem innowacji, określeniem koniecznych działań B+R+I oraz identyfikacją potencjalnych źródeł finansowania innowacji w organizacji.[ od 91%do 100% wiedzy koniecznej do zaliczenia przedmiotu - ocena bardzo dobra - 5.0;] Sposób zaliczenie będzie uzależniony od aktualnych ograniczeń wpływających na funkcjonowanie i tryb i sposób prowadzenia zajęć na UKSW : 1. Odpowiedź ustna ( w przypadku egzaminu / zaliczenia prowadzonego w trybie zdalnym) 2. Praca pisemna ( w przypadku egzaminu/ zaliczenia prowadzonego w trybie stacjonarnym) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.