Wykłady z HFNiW: Filozofia o przyjemności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WF-FI-123-WMSFHF-P21 |
Kod Erasmus / ISCED: |
08.1
|
Nazwa przedmiotu: | Wykłady z HFNiW: Filozofia o przyjemności |
Jednostka: | Instytut Filozofii |
Grupy: |
Grupa przedmiotów ogólnouczelnianych - obszar nauk humanistycznych i społecznych (studia I st. i JM) |
Punkty ECTS i inne: |
4.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Poziom przedmiotu: | podstawowy |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | FI1_W06; FI1_W08; FI1_W09; FI1_U10; |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest zaznajomienia studenta z filozoficznym zagadnieniem przyjemności zarówno w toku historycznym, jak i systematycznym. Wykład będzie obejmował przegląd stanowisk historycznych na naturę przyjemności, jej funkcje w życiu psychologicznym i moralnym człowieka, jak i przegląd stanowisk dyskutowanych współcześnie, szczególnie w obrębie anglosaskiej filozofii analitycznej oraz kognitywistyki. |
Pełny opis: |
Celem zajęć jest zaznajomienia studenta z filozoficznym zagadnieniem przyjemności zarówno w toku historycznym, jak i systematycznym. Wykład będzie obejmował przegląd stanowisk historycznych na naturę przyjemności, jej funkcje w życiu psychologicznym i moralnym człowieka. Część histotyczna wykładu dotyczyć będzie przede wszystkim okresu starożytnego, Platona w szczególności, także Arystotelesa i Epikura. Dodatkowo, wykład zaprezentuje przegląd stanowisk dyskutowanych współcześnie, szczególnie w obrębie anglosaskiej filozofii analitycznej oraz kognitywistyki. Wśród zagadnień systematycznych zostaną omówione problemy: intencjonalności, motywacji, przyjemności jako emocji, przyjemności jako przekonania i inne. Ponadto, wykład zaprezentuje również problematykę przyjemności w kontekście społecznym i kulturowym. |
Literatura: |
1. W. B. Zieliński, Przyjemność jako źródło wspólnoty 2. A. Lowen, Przyjemność : kreatywne podejście do życia 3. P. Bloom, Przyjemność. Dlaczego lubimy to, co lubimy? 4. Przyjemność „instant” w formatach rozrywkowych z perspektywy procesów poznawczych i emocjonalnych, red. Urszula Woźniak. 5. Homo, qui sentit : ból i przyjemność w średniowiecznej kulturze Wschodu i Zachodu / pod red. Jacka Banaszkiewicza i Kazimierza Ilskiego 6. Przyjemność w kulturze epoki rozumu / pod red. Teresy Kostkiewiczowej. 7. K. Kekes, Enjoyment : the moral significance of styles of life 9. Archibald D. Hart, Thrilled to death : how the endless pursuit of pleasure is leaving us numb 10. B. Levin, Enthusiasms 11. O rozkoszach wszelakich... : od przyjemności do ekstazy w kontekstach kultury / pod red. Katarzyny Łeńskiej-Bąk, Magdaleny Sztandary ; Uniwersytet Opolski. 12. Platon, Fileb 13. P. Martin, Seks, narkotyki i czekolada, 14. K. de Lazari-Radek, Godny pożądania stan świadomości : o przyjemności jako wartości ostatecznej 15. M. Smolak, Peri hēdonēs czyli O przyjemności w Etyce nikomachejskiej (VII 11-14) Arystotelesa : studium egzegetyczne 16. A. Pacewicz, Hedone: koncepcja przyjemności w filozofii Platona |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
Absolwent zna i rozumie zaawansowane idee i argumenty wybranych autorów filozoficznych oraz metody interpretacji tekstu filozoficznego. Dodatkowo, zna i rozumie specyfikę przedmiotową i metodologiczną filozofii oraz podstawowe metody badawcze i strategie argumentacyjne właściwe dla głównych subdyscyplin filozoficznych. Zna i rozumie sposób wykorzystania narzędzi wyszukiwawczych ukierunkowanych na zagadnienia filozoficzne. Absolwent potrafi rekonstruować i konstruować różnego rodzaju argumentacje, odwołując się do podstawowych przesłanek normatywnych danego stanowiska lub do założeń światopoglądowych bądź wyobrażeń kulturowych. 4 ECTS: 30h - udział w wykładzie 60h - samodzielna lektura tekstów 30 h -przygotowanie się do egzaminu 120h 120h/30h = 4 ECTS |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny w postaci testu jednokrotnego wyboru. 50%+1 - 60 = dst 60-67% - dst + 68-80 % - db 81-90 %- db+ 91- 100 % - bdb |
Praktyki zawodowe: |
Brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK_MON
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład monograficzny, 30 godzin, 30 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Płotka | |
Prowadzący grup: | Magdalena Płotka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzaminacyjny
Wykład monograficzny - Egzaminacyjny |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | PO/H1 - obszar nauk humanistycznych - I stopień/JM |
|
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest zaznajomienia studenta z filozoficznym zagadnieniem przyjemności zarówno w toku historycznym, jak i systematycznym. Wykład będzie obejmował przegląd stanowisk historycznych na naturę przyjemności, jej funkcje w życiu psychologicznym i moralnym człowieka, jak i przegląd stanowisk dyskutowanych współcześnie, szczególnie w obrębie anglosaskiej filozofii analitycznej oraz kognitywistyki. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest zaznajomienia studenta z filozoficznym zagadnieniem przyjemności zarówno w toku historycznym, jak i systematycznym. Wykład będzie obejmował przegląd stanowisk historycznych na naturę przyjemności, jej funkcje w życiu psychologicznym i moralnym człowieka. Część histotyczna wykładu dotyczyć będzie przede wszystkim okresu starożytnego, Platona w szczególności, także Arystotelesa i Epikura. Dodatkowo, wykład zaprezentuje przegląd stanowisk dyskutowanych współcześnie, szczególnie w obrębie anglosaskiej filozofii analitycznej oraz kognitywistyki. Wśród zagadnień systematycznych zostaną omówione problemy: intencjonalności, motywacji, przyjemności jako emocji, przyjemności jako przekonania i inne. Ponadto, wykład zaprezentuje również problematykę przyjemności w kontekście społecznym i kulturowym. |
|
Literatura: |
1. W. B. Zieliński, Przyjemność jako źródło wspólnoty 2. A. Lowen, Przyjemność : kreatywne podejście do życia 3. P. Bloom, Przyjemność. Dlaczego lubimy to, co lubimy? 4. Przyjemność „instant” w formatach rozrywkowych z perspektywy procesów poznawczych i emocjonalnych, red. Urszula Woźniak. 5. Homo, qui sentit : ból i przyjemność w średniowiecznej kulturze Wschodu i Zachodu / pod red. Jacka Banaszkiewicza i Kazimierza Ilskiego 6. Przyjemność w kulturze epoki rozumu / pod red. Teresy Kostkiewiczowej. 7. K. Kekes, Enjoyment : the moral significance of styles of life 9. Archibald D. Hart, Thrilled to death : how the endless pursuit of pleasure is leaving us numb 10. B. Levin, Enthusiasms 11. O rozkoszach wszelakich... : od przyjemności do ekstazy w kontekstach kultury / pod red. Katarzyny Łeńskiej-Bąk, Magdaleny Sztandary ; Uniwersytet Opolski. 12. Platon, Fileb 13. P. Martin, Seks, narkotyki i czekolada, 14. K. de Lazari-Radek, Godny pożądania stan świadomości : o przyjemności jako wartości ostatecznej 15. M. Smolak, Peri hēdonēs czyli O przyjemności w Etyce nikomachejskiej (VII 11-14) Arystotelesa : studium egzegetyczne 16. A. Pacewicz, Hedone: koncepcja przyjemności w filozofii Platona |
|
Wymagania wstępne: |
Student zna podstawy etyki oraz historii filozofii. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.