Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Biochemistry 1 [WF-OB-BCH1] Summer semester 2019/20
Lectures, group no.1

Navigate to timetable selected group was highlighted
This page describes a class group. If you're looking for information on course see course homepage
Course: Biochemistry 1 [WF-OB-BCH1]
Class: Summer semester 2019/20 [2019/20_L] (past)
Lectures [WYK], group no.1 [other groups]
Time and location: This is only approximate timeframe information. If you want to be sure, contact the lecturer. Irregularities in schedules are more frequent in case of classes taking place less often (more than a week between each other).
every Tuesday, 9:45 - 11:15
room e-learning
(in Polish) e-learning what is the address?
Nearest dates: Click on the date to see week schedule with class group meeting. All classes for this group have already took place - show all dates.
Date and locationLecturers
Number of students: 11
Places available: 25
Examination: examination
Lecturer: Katarzyna Góralczyk
Bibliography: (in Polish)

1. Podstawy biochemii – J. Kączkowski, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2012.

2. Biochemia - J. M. Berg, L. Stryer, J. L. Tymoczko, G. J. Gatto, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 2018.

3. Biochemia kręgowców – W. Miniakowski, S. Weidnera, PWN, Warszawa 2005

Biochemia. Podręcznik dla studentów uczelni medycznych – E. Bańkowski, Urban & Partnerzy, Wrocław 2010.

4. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka – K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013.

List of topics: (in Polish)

1. Przemiany biochemiczne istotne dla organizmów.

2. Budowa, klasyfikacja i znaczenie dla organizmu aminokwasów i białek.

3. Budowa, klasyfikacja i znaczenie dla organizmu enzymów.

4. Budowa, klasyfikacja i znaczenie dla organizmu witamin rozpuszczalnych w wodzie i koenzymów.

5. Budowa, klasyfikacja i znaczenie dla organizmu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

6. Przemiany aminokwasów i białek.

7. Budowa i znaczenie dla organizmu kwasów nukleinowych.

8. Zjawisko utleniania biologicznego i jego roli w organizmie.

9. Cykl kwasów trójkarboksylowych i jego znaczenie dla organizmu.

10. Powstawania energii komórkowej i korzyści wynikające z tego zjawiska.

11. Budowa, klasyfikacja i znaczenie dla organizmu cukrów prostych.

12. Budowa, klasyfikacja i znaczenie dla organizmu cukrów złożonych.

13. Proces fotosyntezy.

14. Budowa, klasyfikacja i znaczenie dla organizmu tłuszczowców.

15. Metabolizm tłuszczowców i cukrów oraz ich wzajemne powiązania.

Metody dydaktyczne i sposoby weryfikacji efektów kształcenia: (in Polish)

Wykład.

Weryfikacja efektów kształcenia to egzamin pisemny.

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Egzamin testowy z możliwością pytań otwartych.

Zaliczenie 51 - 60% w zależności od frekwencji, każdy następny przedział 10% to coraz lepsza ocena.

Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach.

Dopuszczalne są jedynie 2 nieobecności w semestrze.

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-1 (2024-05-13)