Przedmioty obowiązkowe dla 2 roku studiów II stopnia magisterskich MONITORING (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Centrum Ekologii i Ekofilozofii)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2021/22_Z - Semestr zimowy 2021/22 2021/22_L - Semestr letni 2021/22 2022/23_Z - Semestr zimowy 2022/23 2022/23_L - Semestr letni 2022/23 2023/24_Z - Semestr zimowy 2023/24 2023/24_L - Semestr letni 2023/24 2024/25_Z - Semestr zimowy 2024/25 2024/25_L - Semestr letni 2024/25 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2021/22_Z | 2021/22_L | 2022/23_Z | 2022/23_L | 2023/24_Z | 2023/24_L | 2024/25_Z | 2024/25_L | |||||
WF-OB-BTEH |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z nowymi trendami i kierunkami badań w rozwoju biotechnologii w Polsce i na świecie. Zapoznanie z podstawowymi grupami mikroorganizmów i organizmów wyższych oraz zapoznanie z procesami mikrobiologicznymi i możliwościami wykorzystania ich w ochronie środowiska, rolnictwie, przemyśle. Celem przedmiotu jest podkreślenie roli jaką mikroorganizmy pełnią w procesach samooczyszczania wód i gleby oraz w procesach bioremediacji. |
|
||
WF-OB-JAKZ |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/22
Grupy przedmiotu
- Grupa przedmiotów ogólnouczelnianych - obszar nauk humanistycznych i społecznych (studia II stopnia) (Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie)
Skrócony opis
Żywność to nie tylko właściwości odżywcze, ale również zanieczyszczenia. Zostaną omówione różne rodzaje zanieczyszczenia żywności, tj. zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne. Przedstawiona zostanie klasyfikacja zanieczyszczeń oraz jej wpływ na zdrowie i życie człowieka, a także metody i sposoby kontroli żywności oraz zagadnienia związane z szacowaniem ryzyka zdrowotnego dla człowieka w wyniku występowania różnych zanieczyszczeń. Omówione zostaną kryteria oceny żywności wraz z aktami prawnymi je umożliwiającymi. |
|
||
WF-OB-MOK | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
6
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Tematyka zajęć obejmuje następujące treści: (a) utrwalenie wiedzy z zakresu znajomości anatomii szkieletu ludzkiego, (b) pojęcie adiustacji, adaptabilności, adaptacji, (c) metody oceny płci i wieku na podstawie kośćca, (d) cechy metryczne i niemetryczne szkieletu i ich znaczenie w badaniach dawnych populacji ludzkich, (e) szkieletowe wyznaczników stresu środowiskowego, wybranych patologie kośćca i znaczenie tych cech dla badań stanu zdrowia dawnych grup ludzkich, (f) wybrane zagadnienia z zakresu epidemiologii, demografii, biodemografii, adaptacji biokulturowej, ewolucji wybranych chorób. |
|
||
WF-OB-METH | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
25
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zanieczyszczenia żywności to powszechne zjawisko. Stąd konieczność dysponowania odpowiednimi metodami analitycznymi do oznaczania różnych typów zanieczyszczeń żywności. Zostaną przedstawione techniki analityczne wykorzystywane w analizie zanieczyszczeń żywności. Zaprezentowane zostaną kryteria jakie musi spełniać metoda aby podczas badania żywności uzyskiwać wiarogodne wyniki odzwierciedlające rzeczywistą zawartość badanych zanieczyszczeń. |
|
||
WF-OB-REJO |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Rozporządzenia: Reach i CLP. Substancje i mieszaniny sklasyfikowane jako niebezpieczne. Budowa i opis karty charakterystyki. Karty charakterystyki i ich znaczenie w zakładach pracy. Klasyfikacja substancji i mieszanin sklasyfikowanych jako niebezpieczne. Zasady oznakowania substancji i mieszanin sklasyfikowanych jako niebezpieczne.Rejestracja substancji i mieszanin sklasyfikowanych jako niebezpieczne. |
|
||
WF-OB-TTPOS | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
25
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/25
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||