Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Quality and food security

General data

Course ID: WF-OB-JAKZ
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (9998) Sustainable development The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Quality and food security
Name in Polish: Jakość i bezpieczeństwo żywności
Organizational unit: Center for Ecology and Ecophilosophy
Course groups: (in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczelnianych - Obszar nauk społecznych (studia II stopnia)
(in Polish) Przedmioty obowiązkowe dla 2 roku studiów II stopnia magisterskich MONITORING
Course homepage: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3agkpCxXkL-s4gr5axRAqwc7Bllqlg5YHmZu2F6mJod2w1%40thread.tacv2/conversations?groupId=04ccf8f6-7069-4cdd-a9cc-caac6ed1c8aa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3
ECTS credit allocation (and other scores): 0 OR 2.00 (depends on study program) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
(in Polish) Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się:

biological sciences

Subject level:

intermediate

Learning outcome code/codes:

OB2_W02

OB2_W11

OB2_U04

OB2_U08

Preliminary Requirements:

(in Polish) Ogólna wiedza o żywności i sposobach odżywnianiu się.

Short description: (in Polish)

Żywność to nie tylko właściwości odżywcze, ale również zanieczyszczenia. Zostaną omówione różne rodzaje zanieczyszczenia żywności, tj. zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne. Przedstawiona zostanie klasyfikacja zanieczyszczeń oraz jej wpływ na zdrowie i życie człowieka, a także metody i sposoby kontroli żywności oraz zagadnienia związane z szacowaniem ryzyka zdrowotnego dla człowieka w wyniku występowania różnych zanieczyszczeń. Omówione zostaną kryteria oceny żywności wraz z aktami prawnymi je umożliwiającymi.

Full description: (in Polish)

Wykłady obejmujące następujące zagadnienia:

1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności.

2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi.

3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym .

6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod.

11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka.

12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności?

13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej.

14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety.

15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności.

16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów.

Bibliography: (in Polish)

1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016

2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992

3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa

4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007

5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013

6. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020

7. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu

8. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl

9. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl

Efekty kształcenia i opis ECTS: (in Polish)

Student ma rozszerzoną wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności i systemów jej kontroli.

Student potrafi zidentyfikować rodzaje zanieczyszczeń żywności oraz skutki przez nie wywoływane u człowieka.

Student rozumie potrzebę kontroli żywności i konieczność dalszego

samokształcenia w tym zakresie.

Student potrafi przedstawić podstawowe informacje na temat postępowania z żywnością.

Student ma umiejętność odczytywania ze zrozumieniem informacji zamieszczanych na etykietach żywności.

ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]:

udział w wykładzie: 30 godz.

przygotowanie do egzaminu: 30-60 godz.

Suma godzin (średnio): 60 [60/30(25)=2]

Liczba ECTS: 2

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Egzamin testowy z możliwością pytań otwartych.

Zaliczenie 51 - 60% w zależności od frekwencji, każdy następny przedział 10% to coraz lepsza ocena.

Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach.

Dopuszczalna jest jedynie absencja na 2-ch zajęciach.

Classes in period "Winter semester 2021/22" (past)

Time span: 2021-10-01 - 2022-01-31
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Lectures, 30 hours, 15 places more information
Coordinators: Katarzyna Góralczyk
Group instructors: Katarzyna Góralczyk
Course homepage: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3agkpCxXkL-s4gr5axRAqwc7Bllqlg5YHmZu2F6mJod2w1%40thread.tacv2/conversations?groupId=04ccf8f6-7069-4cdd-a9cc-caac6ed1c8aa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - graded credit
Lectures - examination
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning z podziałem na grupy

Short description: (in Polish)

Żywność to nie tylko właściwości odżywcze, ale również zanieczyszczenia. Zostaną omówione różne rodzaje zanieczyszczenia żywności, tj. zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne. Przedstawiona zostanie klasyfikacja najczęściej występujących zanieczyszczeń w różnych produktach spożywczych oraz jej wpływ na zdrowie i życie człowieka, a także metody i sposoby kontroli żywności oraz zagadnienia związane z szacowaniem ryzyka zdrowotnego dla człowieka w wyniku występowania różnych zanieczyszczeń. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniem żywności oraz sposobami ich identyfikacji. Zaprezentowane zostaną kryteria oceny żywności wraz z aktami prawnymi je umożliwiającymi.

Full description: (in Polish)

Wykłady obejmujące następujące zagadnienia:

1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności.

2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi.

3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym .

6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod.

11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka.

12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności?

13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej.

14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety.

15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności.

16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów.

Bibliography: (in Polish)

1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016

2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992

3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa

4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007

5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013

6. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020

7. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu

8. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl

9. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl

Wymagania wstępne: (in Polish)

Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania.

Classes in period "Winter semester 2022/23" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-01-31
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Lectures, 30 hours, 15 places more information
Coordinators: Katarzyna Góralczyk
Group instructors: Katarzyna Góralczyk
Course homepage: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3agkpCxXkL-s4gr5axRAqwc7Bllqlg5YHmZu2F6mJod2w1%40thread.tacv2/conversations?groupId=04ccf8f6-7069-4cdd-a9cc-caac6ed1c8aa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - examination
Lectures - examination
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning z podziałem na grupy

Short description: (in Polish)

Żywność to nie tylko właściwości odżywcze, ale również zanieczyszczenia. Zostaną omówione różne rodzaje zanieczyszczenia żywności, tj. zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne. Przedstawiona zostanie klasyfikacja najczęściej występujących zanieczyszczeń w różnych produktach spożywczych oraz jej wpływ na zdrowie i życie człowieka, a także metody i sposoby kontroli żywności oraz zagadnienia związane z szacowaniem ryzyka zdrowotnego dla człowieka w wyniku występowania różnych zanieczyszczeń. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniem żywności oraz sposobami ich identyfikacji. Zaprezentowane zostaną kryteria oceny żywności wraz z aktami prawnymi je umożliwiającymi.

Full description: (in Polish)

Wykłady obejmujące następujące zagadnienia:

1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności.

2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi.

3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym .

6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod.

11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka.

12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności?

13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej.

14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety.

15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności.

16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów.

Bibliography: (in Polish)

1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016

2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992

3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa

4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007

5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013

6. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020

7. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu

8. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl

9. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl

Wymagania wstępne: (in Polish)

Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania.

Classes in period "Winter semester 2023/24" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-01-31
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Lectures, 30 hours, 20 places more information
Coordinators: Katarzyna Góralczyk
Group instructors: Katarzyna Góralczyk
Course homepage: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3agkpCxXkL-s4gr5axRAqwc7Bllqlg5YHmZu2F6mJod2w1%40thread.tacv2/conversations?groupId=04ccf8f6-7069-4cdd-a9cc-caac6ed1c8aa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - examination
Lectures - examination
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning z podziałem na grupy

(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS:

(in Polish) ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]:

udział w wykładzie: 30 godz.

przygotowanie do egzaminu: 30-60 godz.

Suma godzin (średnio): 60 [60/30(25)=2]

Liczba ECTS: 2

Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) PO/S2 - obszar nauk społecznych - II stopień

Short description: (in Polish)

Żywność to nie tylko właściwości odżywcze, ale również zanieczyszczenia. Zostaną omówione różne rodzaje zanieczyszczenia żywności, tj. zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne. Przedstawiona zostanie klasyfikacja najczęściej występujących zanieczyszczeń w różnych produktach spożywczych oraz jej wpływ na zdrowie i życie człowieka, a także metody i sposoby kontroli żywności oraz zagadnienia związane z szacowaniem ryzyka zdrowotnego dla człowieka w wyniku występowania różnych zanieczyszczeń. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniem żywności oraz sposobami ich identyfikacji. Zaprezentowane zostaną kryteria oceny żywności wraz z aktami prawnymi je umożliwiającymi.

Full description: (in Polish)

Wykłady obejmujące następujące zagadnienia:

1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności.

2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi.

3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym .

6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod.

11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka.

12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności?

13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej.

14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety.

15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności.

16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów.

Bibliography: (in Polish)

1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016

2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992

3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa

4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007

5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013

6. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020

7. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu

8. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl

9. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl

Wymagania wstępne: (in Polish)

Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania.

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)