Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Methodology for determining food chemical pollution

General data

Course ID: WF-OB-METH
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (9998) Sustainable development The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Methodology for determining food chemical pollution
Name in Polish: Metodyka oznaczania chemicznych zanieczyszczeń żywności
Organizational unit: Center for Ecology and Ecophilosophy
Course groups: (in Polish) Przedmioty obowiązkowe dla 2 roku studiów II stopnia magisterskich MONITORING
Course homepage: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3affb0fbcbed1f48cbbf022a81f138c2cb%40thread.tacv2/conversations?groupId=f008660e-3144-4729-b963-62d675b78f9a&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3
ECTS credit allocation (and other scores): 0 OR 2.00 (depends on study program) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
(in Polish) Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się:

biological sciences

Subject level:

elementary

Learning outcome code/codes:

OB2_W02

OB2_W11

OB2_U04

OB2_U08


Preliminary Requirements:

(in Polish) Podstawowa wiedza o żywności.

Short description: (in Polish)

Zanieczyszczenia żywności to powszechne zjawisko. Stąd konieczność dysponowania odpowiednimi metodami analitycznymi do oznaczania różnych typów zanieczyszczeń żywności. Zostaną przedstawione techniki analityczne wykorzystywane w analizie zanieczyszczeń żywności. Zaprezentowane zostaną kryteria jakie musi spełniać metoda aby podczas badania żywności uzyskiwać wiarogodne wyniki odzwierciedlające rzeczywistą zawartość badanych zanieczyszczeń.

Full description: (in Polish)

Omówione zostaną:

1. Ogóle zasady badania żywności oraz kryteria dla metod analitycznych wykorzystywanych w badaniach żywności.

2. Walidacja metod analitycznych i system kontroli jakości pracy laboratorium.

3. Technika chromatografii gazowej oraz omówienie różnych metod detekcji.

4. Technika chromatografii cieczowej wraz z różnymi sposobami detekcji.

5. Metody wykorzystywane w badaniu zawartości metali w żywności.

6. Omówienie innych sposobów kontroli żywności.

7. Badania sensoryczne żywności, omówienie zasad i sposobu przeprowadzania.

Bibliography: (in Polish)

1. Podstawy chromatografii - Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2005.

2. Chromatografia gazowa - J. Hepter, Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2009.

3. Zasady spektroskopowe w chemii analitycznej - A. Cygański, WMT. Warszawa 2002.

4. Walidacja metod analizy chemicznej - J. Pawalczyk, M. Zając, UM Poznań, Poznań 2001.

5. Zapewnienie jakości analiz chemicznych - pod redakcją M. Dobeckiego, IMP, Łódź 2004.

Efekty kształcenia i opis ECTS: (in Polish)

Student ma rozszerzoną wiedzę i podstawowe umiejętności posługiwania się wybranymi technikami pomiarowymi wykorzystywaną w analizie zanieczyszczeń żywności.

Student potrafi wytypować właściwą technikę pomiarową do badania wybranej grupy zanieczyszczań żywności.

Student potrafi określić kryteria dla metod analitycznych wykorzystywanych w badaniu zanieczyszczeń żywności.

Student rozumie dlaczego konieczna jest kontrola bezpieczeństwa żywności i posiada wiedzę kto ją sprawuje w Polsce.

Student rozumie, że jeśli to zagadnienie będzie przedmiotem przyszłych zainteresowań konieczne jest dalsze poszerzanie wiedzy i umiejętności w tym obszarze.

ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]:

udział w ćwiczeniach: 30 godz.

przygotowanie do ćwiczeń: 30-60 godz.

Suma godzin (średnio): 60 [60/30(25)=2]

Liczba ECTS: 2

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Aktywność na zajęciach i przygotowanie sprawozdania z wskazanego ćwiczenia.

Krótkie ok. 10 min. kolokwia na zaliczenie z tematyki ćwiczenia.

Dopuszcza się 2-ch absencji na ćwiczeniach z koniecznością zaliczenia tematyki indywidualnie.

Classes in period "Summer semester 2021/22" (past)

Time span: 2022-02-01 - 2022-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 30 hours, 25 places more information
Coordinators: Katarzyna Góralczyk
Group instructors: Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski
Course homepage: https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3adGXozwyy3jjz8b4KtLzOAcsunIzmJblYNavknZCuu4E1%40thread.tacv2/Og%25C3%25B3lny?groupId=313a0f19-0884-46cf-9dfc-f7778e6a7d83&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - graded credit
Classes - graded credit
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

Short description: (in Polish)

Zostaną przedstawione techniki analityczne wykorzystywane w analizie zanieczyszczeń żywności tj. GC/ECD. GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC, ASA, ICP. Zaprezentowane zostaną również kryteria doboru metod analitycznych aby podczas badania żywności uzyskiwać wiarogodne wyniki odzwierciedlające rzeczywistą zawartość badanych zanieczyszczeń. Zostaną również zaprezentowane zasady i sposoby przeprowadzenia badań sensorycznych oraz możliwości ich zastosowania.

Full description: (in Polish)

Zaprezentowane techniki:

1. Prezentacja technik chromatograficznych: GC/ECD, GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC.

2. Prezentacja technik spektrometrycznych: ASA, ICP, spektrofotometria.

3. Zajęcia praktyczne z doboru właściwej techniki pomiarowej do wybranej grupy zanieczyszczeń żywności.

4. Prezentacja i praktyczne przeprowadzenie badań sensorycznych (organoleptycznych).

5. Walidacja metod analitycznych.

6. Kontrola jakości pracy laboratorium.

7. Akredytacja laboratoriów badawczych.

Bibliography: (in Polish)

1. Podstawy chromatografii - Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2005.

2. Chromatografia gazowa - J. Hepter, Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2009.

3. Zasady spektroskopowe w chemii analitycznej - A. Cygański, WMT. Warszawa 2002.

4. Walidacja metod analizy chemicznej - J. Pawalczyk, M. Zając, UM Poznań, Poznań 2001.

5. Zapewnienie jakości analiz chemicznych - pod redakcją M. Dobeckiego, IMP, Łódź 2004.

Wymagania wstępne: (in Polish)

Znajomość podstaw chemii, reakcji chemicznych i ogólnych zasad pracy w laboratorium.

Classes in period "Summer semester 2022/23" (past)

Time span: 2023-02-01 - 2023-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 30 hours, 25 places more information
Coordinators: Katarzyna Góralczyk
Group instructors: Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski
Course homepage: https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3adGXozwyy3jjz8b4KtLzOAcsunIzmJblYNavknZCuu4E1%40thread.tacv2/Og%25C3%25B3lny?groupId=313a0f19-0884-46cf-9dfc-f7778e6a7d83&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - graded credit
Classes - graded credit
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

Short description: (in Polish)

Zostaną przedstawione techniki analityczne wykorzystywane w analizie zanieczyszczeń żywności tj. GC/ECD. GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC, ASA, ICP. Zaprezentowane zostaną również kryteria doboru metod analitycznych aby podczas badania żywności uzyskiwać wiarogodne wyniki odzwierciedlające rzeczywistą zawartość badanych zanieczyszczeń. Zostaną również zaprezentowane zasady i sposoby przeprowadzenia badań sensorycznych oraz możliwości ich zastosowania.

Full description: (in Polish)

Zaprezentowane techniki:

1. Prezentacja technik chromatograficznych: GC/ECD, GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC.

2. Prezentacja technik spektrometrycznych: ASA, ICP, spektrofotometria.

3. Zajęcia praktyczne z doboru właściwej techniki pomiarowej do wybranej grupy zanieczyszczeń żywności.

4. Prezentacja i praktyczne przeprowadzenie badań sensorycznych (organoleptycznych).

5. Walidacja metod analitycznych.

6. Kontrola jakości pracy laboratorium.

7. Akredytacja laboratoriów badawczych.

Bibliography: (in Polish)

1. Podstawy chromatografii - Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2005.

2. Chromatografia gazowa - J. Hepter, Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2009.

3. Zasady spektroskopowe w chemii analitycznej - A. Cygański, WMT. Warszawa 2002.

4. Walidacja metod analizy chemicznej - J. Pawalczyk, M. Zając, UM Poznań, Poznań 2001.

5. Zapewnienie jakości analiz chemicznych - pod redakcją M. Dobeckiego, IMP, Łódź 2004.

Wymagania wstępne: (in Polish)

Znajomość podstaw chemii, reakcji chemicznych i ogólnych zasad pracy w laboratorium.

Classes in period "Summer semester 2023/24" (in progress)

Time span: 2024-02-15 - 2024-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 30 hours, 25 places more information
Coordinators: Katarzyna Góralczyk
Group instructors: Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski
Course homepage: https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3adGXozwyy3jjz8b4KtLzOAcsunIzmJblYNavknZCuu4E1%40thread.tacv2/Og%25C3%25B3lny?groupId=313a0f19-0884-46cf-9dfc-f7778e6a7d83&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - graded credit
Classes - graded credit
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) nie dotyczy

Short description: (in Polish)

Zostaną przedstawione techniki analityczne wykorzystywane w analizie zanieczyszczeń żywności tj. GC/ECD. GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC, ASA, ICP. Zaprezentowane zostaną również kryteria doboru metod analitycznych aby podczas badania żywności uzyskiwać wiarogodne wyniki odzwierciedlające rzeczywistą zawartość badanych zanieczyszczeń. Zostaną również zaprezentowane zasady i sposoby przeprowadzenia badań sensorycznych oraz możliwości ich zastosowania.

Full description: (in Polish)

Zaprezentowane techniki:

1. Prezentacja technik chromatograficznych: GC/ECD, GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC.

2. Prezentacja technik spektrometrycznych: ASA, ICP, spektrofotometria.

3. Zajęcia praktyczne z doboru właściwej techniki pomiarowej do wybranej grupy zanieczyszczeń żywności.

4. Prezentacja i praktyczne przeprowadzenie badań sensorycznych (organoleptycznych).

5. Walidacja metod analitycznych.

6. Kontrola jakości pracy laboratorium.

7. Akredytacja laboratoriów badawczych.

Bibliography: (in Polish)

1. Podstawy chromatografii - Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2005.

2. Chromatografia gazowa - J. Hepter, Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2009.

3. Zasady spektroskopowe w chemii analitycznej - A. Cygański, WMT. Warszawa 2002.

4. Walidacja metod analizy chemicznej - J. Pawalczyk, M. Zając, UM Poznań, Poznań 2001.

5. Zapewnienie jakości analiz chemicznych - pod redakcją M. Dobeckiego, IMP, Łódź 2004.

Wymagania wstępne: (in Polish)

Znajomość podstaw chemii, reakcji chemicznych i ogólnych zasad pracy w laboratorium.

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)