Entrepreneurship in Culture
General data
Course ID: | WH-KU-I-3-Przedwkul |
Erasmus code / ISCED: | (unknown) / (unknown) |
Course title: | Entrepreneurship in Culture |
Name in Polish: | Przedsiębiorczość w kulturze |
Organizational unit: | Faculty of Humanities |
Course groups: | |
ECTS credit allocation (and other scores): |
3.00
|
Language: | Polish |
(in Polish) Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | culture and religion studies |
Subject level: | elementary |
Learning outcome code/codes: | enter learning outcome code/codes |
Full description: |
(in Polish) Celem zajęć jest prezentacja zagadnień składających się na przedsiębiorczość w procesie zarządzania kulturą. |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
(in Polish) KU1_W07 KU1_W09 KU1_U08 KU1_K04 Student: - zna zasady upowszechniania kultury, metody animacji życia kulturalnego oraz zarządzania kulturą. Rozumie warunki organizacyjne, ekonomiczne oraz prawne funkcjonowania instytucji kultury (KU1_W07); - zna dobre praktyki życia akademickiego, a także elementarne zasady etyczne oraz uwarunkowania ekonomiczne i prawne wykonywania zawodu kulturoznawcy (KU1_W09); - potrafi planować i organizować indywidualną pracę badawczą, uwzględniając jej cel oraz kontekst społeczno-kulturowy, a także działać zespołowo, przyjmując różne role oraz doskonaląc kompetencje i sprawności komunikacyjne podczas pracy w grupie (KU1_U08); - Jest gotów do wypełniania swoich zobowiązań społecznych poprzez działanie na sposób przedsiębiorczy z nastawieniem na rozwój i upowszechnianie kultury, wykazując troskę o szeroko rozumiany interes publiczny (KU1_K04). |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Ocena końcowa przedmiotu jest sumą składającą się z aktywności na zajęciach i pracy zaliczeniowej (tekstu lub prezentacji) Na ocenę bardzo dobrą, student: - zna zasady upowszechniania kultury, metody animacji życia kulturalnego oraz zarządzania kulturą. Rozumie warunki organizacyjne, ekonomiczne oraz prawne funkcjonowania instytucji kultury (KU1_W07); - zna dobre praktyki życia akademickiego, a także elementarne zasady etyczne oraz uwarunkowania ekonomiczne i prawne wykonywania zawodu kulturoznawcy (KU1_W09); - potrafi planować i organizować indywidualną pracę badawczą, uwzględniając jej cel oraz kontekst społeczno-kulturowy, a także działać zespołowo, przyjmując różne role oraz doskonaląc kompetencje i sprawności komunikacyjne podczas pracy w grupie (KU1_U08); - Jest gotów do płynnego wypełniania swoich zobowiązań społecznych poprzez działanie na sposób przedsiębiorczy z nastawieniem na rozwój i upowszechnianie kultury, wykazując troskę o szeroko rozumiany interes publiczny (KU1_K04). Na ocenę dobrą: student - zna większość zasad upowszechniania kultury, metod animacji życia kulturalnego oraz zarządzania kulturą. Rozumie w większości warunki organizacyjne, ekonomiczne oraz prawne funkcjonowania instytucji kultury (KU1_W07); - zna w zarysie dobre praktyki życia akademickiego, a także elementarne zasady etyczne oraz uwarunkowania ekonomiczne i prawne wykonywania zawodu kulturoznawcy (KU1_W09); - potrafi planować w zarysie i organizować indywidualną pracę badawczą, uwzględniając jej cel oraz kontekst społeczno-kulturowy, a także w jakimś stopniu działać zespołowo, przyjmując różne role oraz doskonaląc kompetencje i sprawności komunikacyjne podczas pracy w grupie (KU1_U08); - jest gotów do wypełniania w stopni wystarczającym swoich zobowiązań społecznych poprzez działanie na sposób przedsiębiorczy z nastawieniem na rozwój i upowszechnianie kultury, wykazując troskę o szeroko rozumiany interes publiczny (KU1_K04). Na ocenę dostateczną: student: - zna podstawowe zasady upowszechniania kultury, najprostsze metody animacji życia kulturalnego oraz zarządzania kulturą. Rozumie w zarysie warunki organizacyjne, ekonomiczne oraz prawne funkcjonowania instytucji kultury (KU1_W07); - zna dobre praktyki życia akademickiego, a także elementarne zasady etyczne oraz uwarunkowania ekonomiczne i prawne wykonywania zawodu kulturoznawcy (KU1_W09); - potrafi planować i organizować w podstawowym stopniu indywidualną pracę badawczą, uwzględniając jej cel oraz kontekst społeczno-kulturowy, a także działać choć w minimalnym stopniu zespołowo, przyjmując niektóre role oraz doskonaląc podstawowe kompetencje i sprawności komunikacyjne podczas pracy w grupie (KU1_U08); - jest gotów do wypełniania swoich podstawowych zobowiązań społecznych poprzez działanie na sposób wypełniający choć podstawowe znamiona przedsiębiorczości z nastawieniem na rozwój i upowszechnianie kultury, wykazując minimum troski o szeroko rozumiany interes publiczny (KU1_K04). |
Classes in period "Summer semester 2021/22" (past)
Time span: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
Navigate to timetable
MO TU W CW
TH FR |
Type of class: |
Classes, 30 hours
|
|
Coordinators: | Dorota Dąbrowska, Joanna Grzonkowska, Agnieszka Smaga, Joanna Zajkowska | |
Group instructors: | Joanna Grzonkowska | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
Classes - graded credit |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning (pełny kurs) |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
Classes in period "Summer semester 2022/23" (past)
Time span: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
Navigate to timetable
MO TU W CW
TH FR |
Type of class: |
Classes, 30 hours
|
|
Coordinators: | Dorota Dąbrowska, Joanna Grzonkowska, Joanna Zajkowska, Magdalena Złocka-Dąbrowska | |
Group instructors: | Joanna Grzonkowska | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
Classes - graded credit |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning (pełny kurs) |
|
(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | (in Polish) 15 h - udział w ćwiczeniach (obecność i aktywność) 20 h - przygotowanie tekstu lub prezentacji 25 h - samodzielna analiza materiałów źródłowych 10 h - samodzielne przygotowywanie się do zajeć 5h - konsultacje 3 ECTS |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
|
Short description: |
(in Polish) Celem zajęć jest prezentacja zagadnień składających się na przedsiębiorczość w procesie zarządzania kulturą. |
Classes in period "Summer semester 2023/24" (in progress)
Time span: | 2024-02-15 - 2024-06-30 |
Navigate to timetable
MO CW
TU W TH FR |
Type of class: |
Classes, 30 hours
|
|
Coordinators: | Dorota Dąbrowska, Piotr Majewski, Joanna Zajkowska, Magdalena Złocka-Dąbrowska | |
Group instructors: | Piotr Majewski | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
Classes - graded credit |
|
(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | (in Polish) ECTS 4 Ocenianie ustawiczne aktywności podczas zajęć: 2 p-ty. Weryfikacja pracy zaliczeniowej: 2 p-ty. |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
|
Wymagania wstępne: |
(in Polish) DYŻUR: poniedziałek, godz. 11.30-13.00, p. 112 (p.majewski@uksw.edu.pl) |
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.