Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Entrepreneurship in Culture

General data

Course ID: WH-KU-I-3-Przedwkul
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Entrepreneurship in Culture
Name in Polish: Przedsiębiorczość w kulturze
Organizational unit: Faculty of Humanities
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): 3.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: Polish
(in Polish) Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się:

culture and religion studies

Subject level:

elementary

Learning outcome code/codes:

enter learning outcome code/codes

Full description: (in Polish)

Celem zajęć jest prezentacja zagadnień składających się na przedsiębiorczość w procesie zarządzania kulturą.

Efekty kształcenia i opis ECTS: (in Polish)

KU1_W07

KU1_W09

KU1_U08

KU1_K04

Student:

- zna zasady upowszechniania kultury, metody animacji życia kulturalnego oraz zarządzania kulturą. Rozumie warunki organizacyjne, ekonomiczne oraz

prawne funkcjonowania instytucji kultury (KU1_W07);

- zna dobre praktyki życia akademickiego, a także elementarne zasady etyczne oraz uwarunkowania ekonomiczne i prawne wykonywania zawodu kulturoznawcy (KU1_W09);

- potrafi planować i organizować indywidualną pracę badawczą, uwzględniając jej cel oraz kontekst społeczno-kulturowy, a także działać zespołowo, przyjmując różne role oraz doskonaląc kompetencje i sprawności komunikacyjne podczas pracy w grupie (KU1_U08);

- Jest gotów do wypełniania swoich zobowiązań społecznych poprzez działanie na sposób przedsiębiorczy z nastawieniem na rozwój i

upowszechnianie kultury, wykazując troskę o szeroko rozumiany interes publiczny (KU1_K04).

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Ocena końcowa przedmiotu jest sumą składającą się z aktywności na zajęciach i pracy zaliczeniowej (tekstu lub prezentacji)

Na ocenę bardzo dobrą, student:

- zna zasady upowszechniania kultury, metody animacji życia kulturalnego oraz zarządzania kulturą. Rozumie warunki organizacyjne, ekonomiczne oraz

prawne funkcjonowania instytucji kultury (KU1_W07);

- zna dobre praktyki życia akademickiego, a także elementarne zasady etyczne oraz uwarunkowania ekonomiczne i prawne wykonywania zawodu kulturoznawcy (KU1_W09);

- potrafi planować i organizować indywidualną pracę badawczą, uwzględniając jej cel oraz kontekst społeczno-kulturowy, a także działać zespołowo, przyjmując różne role oraz doskonaląc kompetencje i sprawności komunikacyjne podczas pracy w grupie (KU1_U08);

- Jest gotów do płynnego wypełniania swoich zobowiązań społecznych poprzez działanie na sposób przedsiębiorczy z nastawieniem na rozwój i

upowszechnianie kultury, wykazując troskę o szeroko rozumiany interes publiczny (KU1_K04).

Na ocenę dobrą: student

- zna większość zasad upowszechniania kultury, metod animacji życia kulturalnego oraz zarządzania kulturą. Rozumie w większości warunki organizacyjne, ekonomiczne oraz prawne funkcjonowania instytucji kultury (KU1_W07);

- zna w zarysie dobre praktyki życia akademickiego, a także elementarne zasady etyczne oraz uwarunkowania ekonomiczne i prawne wykonywania zawodu kulturoznawcy (KU1_W09);

- potrafi planować w zarysie i organizować indywidualną pracę badawczą, uwzględniając jej cel oraz kontekst społeczno-kulturowy, a także w jakimś stopniu działać zespołowo, przyjmując różne role oraz doskonaląc kompetencje i sprawności komunikacyjne podczas pracy w grupie (KU1_U08);

- jest gotów do wypełniania w stopni wystarczającym swoich zobowiązań społecznych poprzez działanie na sposób przedsiębiorczy z nastawieniem na rozwój i upowszechnianie kultury, wykazując troskę o szeroko rozumiany interes publiczny (KU1_K04).

Na ocenę dostateczną: student:

- zna podstawowe zasady upowszechniania kultury, najprostsze metody animacji życia kulturalnego oraz zarządzania kulturą. Rozumie w zarysie warunki organizacyjne, ekonomiczne oraz prawne funkcjonowania instytucji kultury (KU1_W07);

- zna dobre praktyki życia akademickiego, a także elementarne zasady etyczne oraz uwarunkowania ekonomiczne i prawne wykonywania zawodu kulturoznawcy (KU1_W09);

- potrafi planować i organizować w podstawowym stopniu indywidualną pracę badawczą, uwzględniając jej cel oraz kontekst społeczno-kulturowy, a także działać choć w minimalnym stopniu zespołowo, przyjmując niektóre role oraz doskonaląc podstawowe kompetencje i sprawności komunikacyjne podczas pracy w grupie (KU1_U08);

- jest gotów do wypełniania swoich podstawowych zobowiązań społecznych poprzez działanie na sposób wypełniający choć podstawowe znamiona przedsiębiorczości z nastawieniem na rozwój i upowszechnianie kultury, wykazując minimum troski o szeroko rozumiany interes publiczny (KU1_K04).

Classes in period "Summer semester 2021/22" (past)

Time span: 2022-02-01 - 2022-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 30 hours more information
Coordinators: Dorota Dąbrowska, Joanna Grzonkowska, Agnieszka Smaga, Joanna Zajkowska
Group instructors: Joanna Grzonkowska
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - graded credit
Classes - graded credit
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning (pełny kurs)

Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) nie dotyczy

Classes in period "Summer semester 2022/23" (past)

Time span: 2023-02-01 - 2023-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 30 hours more information
Coordinators: Dorota Dąbrowska, Joanna Grzonkowska, Joanna Zajkowska, Magdalena Złocka-Dąbrowska
Group instructors: Joanna Grzonkowska
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - graded credit
Classes - graded credit
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning (pełny kurs)

(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS:

(in Polish) 15 h - udział w ćwiczeniach (obecność i aktywność)

20 h - przygotowanie tekstu lub prezentacji

25 h - samodzielna analiza materiałów źródłowych

10 h - samodzielne przygotowywanie się do zajeć

5h - konsultacje


3 ECTS

Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) nie dotyczy

Short description: (in Polish)

Celem zajęć jest prezentacja zagadnień składających się na przedsiębiorczość w procesie zarządzania kulturą.

Classes in period "Summer semester 2023/24" (in progress)

Time span: 2024-02-15 - 2024-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 30 hours more information
Coordinators: Dorota Dąbrowska, Piotr Majewski, Joanna Zajkowska, Magdalena Złocka-Dąbrowska
Group instructors: Piotr Majewski
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - graded credit
Classes - graded credit
(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS:

(in Polish) ECTS 4

Ocenianie ustawiczne aktywności podczas zajęć: 2 p-ty.

Weryfikacja pracy zaliczeniowej: 2 p-ty.

Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) nie dotyczy

Wymagania wstępne: (in Polish)

DYŻUR: poniedziałek, godz. 11.30-13.00, p. 112 (p.majewski@uksw.edu.pl)

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)