Biotechnologie w ochronie środowiska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WF-OB-BTEH |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(9998) Sustainable development
|
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologie w ochronie środowiska |
Jednostka: | Centrum Ekologii i Ekofilozofii |
Grupy: |
Przedmioty obowiązkowe dla 2 roku studiów II stopnia magisterskich MONITORING |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3aSpmr6vZzJD2FZZksaAkkNOt_P-IwP6vuZp5z24VRFzY1%40thread.tacv2/conversations?groupId=bddc3e74-aecf-4eae-822a-c1f769d5b5c1&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | nauki biologiczne |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | OB2_W01 OB2_W02 OB2_W10 OB2_U04 OB2_U11 OB2_K01 OB2_K05 |
Wymagania wstępne: | podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii środowiskowej, biochemii. |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z nowymi trendami i kierunkami badań w rozwoju biotechnologii w Polsce i na świecie. Zapoznanie z podstawowymi grupami mikroorganizmów i organizmów wyższych oraz zapoznanie z procesami mikrobiologicznymi i możliwościami wykorzystania ich w ochronie środowiska, rolnictwie, przemyśle. Celem przedmiotu jest podkreślenie roli jaką mikroorganizmy pełnią w procesach samooczyszczania wód i gleby oraz w procesach bioremediacji. |
Pełny opis: |
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z nowymi trendami i kierunkami badań w rozwoju biotechnologii w Polsce i na świecie. Zapoznanie z podstawowymi grupami mikroorganizmów i organizmów wyższych oraz zapoznanie z procesami mikrobiologicznymi i możliwościami wykorzystania ich w ochronie środowiska, rolnictwie, przemyśle. Celem przedmiotu jest podkreślenie roli jaką mikroorganizmy pełnią w procesach samooczyszczania wód i gleby oraz w procesach bioremediacji. |
Literatura: |
Bednarski W., Fiedurka J. (red.) – Podstawy biotechnologii przemysłowej. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, 2007. Bednarski W., Repsa A. (red.) – Biotechnologia żywności. Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2003. Buraczewski G. – Biotechnologia osadu czynnego. PWN Warszawa 1994. Chmiel A. – Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa. 1994. Klimiuk E., Łebkowska M. – Biotechnologia w ochronie środowiska. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003. Malepszy S. (red.) – Biotechnologia roślin. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2005. Miksch K., Sikora J. – Biotechnologia ścieków, PWN, Warszawa, 2010. Singleton P. – Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa 2000. Wojanowska-Baryła J. (red.) – Trendy w biotechnologii środowiskowej, Wyd. UWM, Olsztyn, 2009. Wojanowska-Baryła J. (red.) – Trendy w biotechnologii środowiskowej, cz. II. Wyd. UWM, Olsztyn, 2011 Zimny H. – Monitoring biologiczny środowiska. AR-W A. Grzegorczyk, Warszawa 2006. Zmysłowska I., Korzekwa K. Drobnoustroje w biotechnologii. Wyd. UWM, Olsztyn, 2011. Zwierzchowski L. (red.) – Biotechnologia zwierząt. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 1997. Wybrane artykuły czasopism polskich i zagranicznych oraz materiały z konferencji krajowych i międzynarodowych na temat biotechnologii środowiskowej. |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
Wiedza: 1. student potrafi opisać podstawowe grupy mikroorganizmów i ich rolę w środowisku naturalnym, gospodarce, życiu człowieka; 2. student potrafi opisać udział poszczególnych grup mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych; 3. student dostrzega i potrafi opisać związki pomiędzy ożywionymi i nieożywionymi elementami środowiska; 4. student zna i przewiduje skutki ingerencji człowieka w organizmy żywe i środowisko przyrodnicze; 5. student potrafi zdefiniować podstawowe pojęcia związane z biotechnologią oraz znać podstawowe metody i techniki badawcze stosowane w biotechnologii; Umiejętności: 1. student ocenia rolę i przydatność różnych biotechnologii stosowanych w ochronie środowiska 2. student potrafi odnaleźć, przeanalizować i zinterpretować informacje na dany temat, zarówno w języku polskim jak i angielskim dostępne w różnych źródłach (literatura fachowa, czasopisma fachowe i popularno-naukowe, internet 3. student potrafi przedstawiać swoje opinie i spostrzeżenia będące tematem dyskusji; Kompetencje: 1. posiada świadomość zagrożeń dla środowiska i zdrowia człowieka związanych z zanieczyszczeniem wody, gleby i powietrza oraz świadomość roli nowych biotechnologii w zapobieganiu skażeniom środowiska i usuwaniu zanieczyszczeń z terenów skażonych. 2. student krytycznie podchodzi do informacji z nie zweryfikowanych źródeł; |
Metody i kryteria oceniania: |
Aktywność na zajęciach - przygotowanie się i udział w dyskusji na omawiany temat na podstawie wskazanych do przeczytania materiałów przekazanych przez prowadzącego. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-01-31 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 8 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Anna Augustyniuk-Kram | |
Prowadzący grup: | Anna Augustyniuk-Kram | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3aksOqQ59GewU7yx2Sd5oa3HglJb1PPJGxxGFEELzcE0Y1%40thread.tacv2/conversations?groupId=d432efd3-7554-45bf-9124-d4b89ddabcbc&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzaminacyjny | |
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Wymagania wstępne: |
podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii środowiskowej, biochemii. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-01-31 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 8 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Anna Augustyniuk-Kram | |
Prowadzący grup: | Anna Augustyniuk-Kram | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3aSpmr6vZzJD2FZZksaAkkNOt_P-IwP6vuZp5z24VRFzY1%40thread.tacv2/conversations?groupId=bddc3e74-aecf-4eae-822a-c1f769d5b5c1&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzaminacyjny | |
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Wymagania wstępne: |
podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii środowiskowej, biochemii. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-01-31 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 8 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Anna Augustyniuk-Kram | |
Prowadzący grup: | Anna Augustyniuk-Kram | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a9mt-x2WgPfIk4kT_lgh_o6cz6oH8gVhndBGkbJkcGqQ1%40thread.tacv2/conversations?groupId=7d538be0-b588-46fb-b50b-401da4a4472a&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzaminacyjny | |
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | ECTS: - bezpośredni udział studenta w zajęciach - 30 godz. - bezpośrednie przygotowanie się studenta do zajęć (do udziału w dyskusji) - 20 godz. - przygotowanie do kolokwium końcowego -10 godz. SUMA GODZIN: 60 [60:30=2] |
|
Wymagania wstępne: |
podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii środowiskowej, biochemii. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 8 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Anna Augustyniuk-Kram | |
Prowadzący grup: | Anna Augustyniuk-Kram | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzaminacyjny | |
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | ECTS: - bezpośredni udział studenta w zajęciach - 30 godz. - bezpośrednie przygotowanie się studenta do zajęć (do udziału w dyskusji) - 20 godz. - przygotowanie do kolokwium końcowego -10 godz. SUMA GODZIN: 60 [60:30=2] |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
|
Wymagania wstępne: |
podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii środowiskowej, biochemii. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.